CONNECT-scholing en toolkit: Ouders van ernstig zieke kinderen ondersteunen
De CONNECT-toolkit bevat een informatiebrochure, een gespreksstructuur en een gesprekskaartenset voor eerstelijns zorgprofessionals in de kinderpalliatieve zorg om ouders beter te ondersteunen bij betekenisgeving en levensvragen.
Wanneer ouders te maken krijgen met een levensbedreigende ziekte van hun kind, kan hun wereld zo op zijn kop worden gezet dat ze vragen krijgen die te maken hebben met betekenisgeving. Zorgverleners zien ouders vaak worstelen, maar vinden het moeilijk om adequaat op deze signalen te acteren.
De CONNECT-toolkit biedt eerstelijns-zorgprofessionals werkzaam in de kinderpalliatieve zorg praktische handreikingen om betekenisgeving en levensvragen van ouders tijdig te herkennen, erkennen, bespreekbaar te maken, en waar nodig passende begeleiding te zoeken.
De CONNECT- toolkit bestaat uit:
- Een informatiefolder;
- Gesprekshandleiding;
- Gesprekskaarten;
- En een geaccrediteerde scholing.
In de CONNECT-scholing leren deelnemers hoe ouders betekenisgeving en levensvragen ervaren wanneer hun kind een levensbedreigende ziekte krijgt. Deelnemers worden getraind in het herkennen en erkennen van betekenisvragen van ouders, het voeren van verkennende gesprekken met ouders over betekenisgeving, en krijgen inzicht in bestaande mogelijkheden van professionele ondersteuning. De scholing is geaccrediteerd en geschikt voor alle zorgprofessionals werkzaam in de eerstelijns kinderpalliatieve zorg.
Meer informatie is te vinden op: www.kinderpalliatief.nl/zingeving.
Het CONNECT-onderzoek is een samenwerkingsproject van het UMCU, het kenniscentrum kinderpalliatieve zorg, de Netwerken Integrale Kindzorg en de UVH, en is gefinancierd door ZonMw.
Auteurs: dr. Marijke Kars, dr. Marije Brouwer, dr. Marijanne Engel (UMC Utrecht)