Document

Zonder zin geen welzijn - Brancheproject zingeving in het sociaal domein

Profielfoto van Veronique Vaarten
8 oktober 2024 | 1 minuut lezen

Het brancheproject omvat een kennissynthese, kort samengevat in twee infographics, een voor cliënten en een over professionals. Zowel de Kennissynthese als de infographics zijn onderaan deze pagina te downpoaden. Op basis van de kennissynthese is een onderwijsmodule ontwikkeld: 'Blik op Zin'. (publicatie hiervan volgt nog). In 2025 volgen nog diverse publicaties in vaktijdschriften (tzt ook op deze pagina te vinden).

De  kennissynthese beschrijft beschikbare kennis over aandacht voor zingeving door professionals sociaal werk bij zelfstandig wonende wijkbewoners van 50 jaar en ouder. De kennissynthese is tot stand gekomen op basis van onderzoeksbevindingen en praktijk- en beleidservaringen. 

Een belangrijke conclusie uit het rapport is dat zowel professionals uit het sociaal domein als hun cliënten het er over eens zijn dat zingeving integraal onderdeel is van de leefwereld van de cliënt en dat het belangrijk is dat de sociaal werker hier oog voor heeft en ondersteuning bij biedt. Toch blijkt dat zingevingsvragen nog te vaak onopgemerkt blijven of geen aandacht krijgen. Bijvoorbeeld omdat er (schijnbaar) urgentere zaken zijn die om een oplossing vragen of omdat zingevingsvragen impliciet blijven wanneer de professional daar niet op doorvraagt.

Het is belangrijk dat de sociaal werker een antenne ontwikkelt voor zingevingskwesties en dat organisaties hier ruimte voor bieden. Ter ondersteuning hierbij is een ‘Blik op zin’ ontwikkeld. Voor meer informatie of om het Blik op zin te bestellen zie de bijlage Blik op Zin Spel + toelichting. 

Agora (Rinske Boomstra), 

BPSW (Gea Koster en Marjoleine Vosselman), 

Questio I Centrum voor Levensvragen (Ghislaine Mulder) 

wmo radar Rotterdam (Veronique Vaarten)