Interprofessioneel samenwerken in zorg voor zingeving - format voor een casusbeschrijving

Bij ondersteuning bij levensvragen / zingevingsvragen is in veel gevallen niet alleen een geestelijk verzorger betrokken. Het gaat vaak om samenwerking tussen professionals in de eerste lijn, sociaal domein en geestelijk verzorgers. Met elkaar sta je om de cliënt en werk je samen aan hetzelfde doel: ‘verbetering van de situatie waarin de cliënt zich bevindt en verandering in de manier waarop die omgaat met de situatie’.
Interprofessioneel samenwerken gaat verder dan multidisciplinair samenwerken. Bij interprofessioneel samenwerken, werken professionals intensiever samen, zij stemmen hun plannen op elkaar af, of maken een gezamenlijk plan. Vanuit verschillende vakgebieden wordt een diversiteit aan kennis, ervaring en perspectieven gecombineerd tot innovatieve werkwijze.
Om beter zicht te krijgen op interprofessioneel samenwerken en te verkennen welke factoren de samenwerking rondom zingeving bevorderen of belemmeren, kan je casussen verzamelen. Casusbeschrijvingen geven een schat aan praktijkkennis. Ze helpen om te leren van de praktijk en om die praktijk te verbeteren. Omdat het hier om interprofessionele samenwerking gaat, wordt gewerkt met één casus die vanuit twee perspectieven beschreven wordt. Eén van die twee perspectieven kan van een geestelijk verzorger zijn. Indien mogelijk kan ook het perspectief van de cliënt meegenomen worden, bijvoorbeeld via een interview.
Het beschrijven van een casus waarin je samenwerkte, geeft zich op werkzame en minder werkzame factoren voor een goede samenwerking in de zorg voor zingeving van een cliënt. Het samen bespreken van de ingevulde formats kan helpen te reflecteren op de samenwerking.
Onder het format vind je een voorbeeld van twee ingevulde formats, in de casus van ‘meneer Piet’. Deze casus kan ook worden gebruikt in de workshop ‘interprofessioneel samenwerken in de zorg voor zingeving thuis’.
De casus is ontwikkeld door de werkgroep 'Interprofessioneel Samenwerken' van de Kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke Verzorging thuis (2021-2023). Lees meer over deze werkgroep op de website van de Kenniswerkplaats.