Actueel bericht

Vragen uit de Kennisagenda GV Thuis: specifieke doelgroepen bereiken

Hoe kunnen lastiger te bereiken doelgroepen (bv. dak- en thuisloze mensen, mensen met een verslaving, mensen met een migratieachtergrond, mensen die laaggeletterd zijn) bereikt worden met GV Thuis (ook buiten de doelgroepen van de subsidieregeling)?

In hoeverre sluit GV Thuis in de huidige structuur goed aan bij beoogde doelgroepen?

Profielfoto van Kenniswerkplaats Zingeving
1 juni 2024 | 1 minuut lezen

Geestelijke Verzorging Thuis is volgens de huidige subsidieregeling van VWS gericht op mensen die ouder zijn dan 50 jaar en/of volwassenen of kinderen die palliatieve zorg ontvangen. Daarnaast ondernemen verschillende Centra voor Levensvragen activiteiten voor andere doelgroepen (met subsidies van bijvoorbeeld de gemeente of fondsen). Om goed aan te kunnen sluiten bij specifieke doelgroepen en hun zingevingsvragen is het van belang hierin te differentiëren. Uit onderzoek blijkt dat geestelijk verzorgers zich in hun promotiemateriaal zelf richten op verschillende doelgroepen, zoals mensen met een ernstige ziekte, mensen die eenzaam zijn, etc. (Visser et al., 2022). Ander onderzoek laat zien hoe moeilijk mensen in complexe thuissituaties te bereiken zijn voor de geestelijk verzorgers, gemeenten en andere hulpverleners (Hobbelen et al., 2022). Te denken valt aan inwoners die in armoede leven, mensen met complexe (psychiatrische) problematiek, situaties van huiselijk geweld, maar ook inwoners die de weg minder goed zelf kunnen vinden door bijvoorbeeld laaggeletterdheid of het niet machtig zijn van de Nederlandse taal (Hobbelen et al., 2022, p. 3). Uit onderzoek in de palliatieve zorg blijkt dat juist zij behoefte hebben aan begeleiding (Damen et al., 2022).

Dit leidt tot de vraag hoe geestelijk verzorgers en de Centra voor Levensvragen niet alleen open staan voor mensen uit deze doelgroepen, maar deze ook daadwerkelijk bereiken door samen te werken met andere professionals. Te denken valt hier aan aandacht voor diverse culturen, laaggeletterdheid, presentiewerk in wijken, etc.

Een specifiek voorbeeld van een doelgroep die eigensoortig onderzoek behoeft, is die van (ouders van) kinderen die palliatieve zorg ontvangen. Deze doelgroep, waarnaar eerder onderzoek is gedaan (Kars et al., 2022), komt in regulier onderzoek naar Geestelijke Verzorging Thuis via de Centra voor Levensvragen niet in beeld.

Deze tekst is overgenomen uit de Kennisagenda Geestelijke Verzorging Thuis, Kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke Verzorging (2023).