Actueel bericht

Vraag uit de Kennisagenda GV Thuis: zingevingsbehoeften

Welke doelgroepen zijn er te onderscheiden in GV Thuis; zijn deze het beste te onderscheiden op aandoening, levensfase, zingevingsbehoefte, etc.? 

Hoe ziet zingeving eruit bij diverse doelgroepen?

Profielfoto van Kenniswerkplaats Zingeving
1 juni 2024 | 1 minuut lezen

Los van de verschillende doelgroepen die in wetenschappelijke studies volgens problematiek kunnen worden ingedeeld, blijkt ook dat zingevingsbehoeftes heel divers zijn. ‘Sommigen hebben vooral veel behoefte aan tijd voor zichzelf en praktische ondersteuning, anderen zoeken het in kleine dingen. Ook blijkt dat er behoefte is aan ondersteuning bij eenzaamheid, dementie, levensvragen bij het naderende einde en bij verlies en rouw’ (Van der Linden et al., 2022, p. 3). Bovendien wordt in deze studie geconstateerd dat er een verschil is tussen mannen en vrouwen in de mate van willen praten. Uit een ander deel van deze studie blijkt dat er ook behoefte is aan meer dan aan ‘praten’: creatieve activiteiten, buiten zijn, etc. draagt voor sommigen ook bij aan zin (Littel-Baetens et al., 2022). Ook merken zij bij mensen onder de 75 jaar andere behoeftes dan daarboven. Met betrekking tot diversiteit, kortom, noteren Hobbelen et al. (2022) een grote diversiteit aan behoeftes, van yoga tot gesprekken en wandeling tot luisterend oor. Een onderscheid tussen alledaagse en existentiële zingeving kan hier relevant zijn in het afwegen van wat goede begeleiding is. Dit stelt ook vragen bij welke indeling van doelgroepen relevant is voor geestelijke verzorging. Een indeling naar levensbeschouwelijke achtergrond is niet per definitie vanzelfsprekend, aangezien sommigen juist iemand buiten hun eigen traditie willen spreken (Hobbelen et al., 2022). Op dit moment wordt hier verkennend onderzoek naar gedaan in de Kenniswerkplaats.

Deze tekst is overgenomen uit de Kennisagenda Geestelijke Verzorging Thuis, Kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke Verzorging (2023).