Wie heeft belangstelling rondom het materiaal voor vrijwilligers en medewerkers in de ouderenzorg "Omgaan met agressie" en "Omgaan met dementie en agressie", Werken met ouderen met dementie en ouderen met een verstandelijke beperking.
Ik heb samen met de psycholoog ook een trainingsavond gegeven rondom omgaan met agressie in het verpleeghuis maar ook in situaties van de dagbesteding, inloophuizen en werken vrijwilligers. Zeker bij ouderen met een bepaalde vorm van dementie (FTD en Lewy body) maar ook in het verpleeghuis waar ik werkte met psychiatrische ziekte beelden kwam het voor. Vandaar dat we er extra aandacht aan gaven. In de bijlage zie je achtergronden en tips en ook scènes uitgeschreven.
We hebben ook een powerpoint rondom omgaan met dementie ontwikkeld
Tevens een powerpoint presentatie van Ouderen met een verstandelijke beperking en dementie. Want bij het syndroom van down, zit veelal ook een chromosoom dementie. Dit is wellicht ook te gebruiken bij info avonden voor mantelzorgers!
Tevens is er een werkblad ontwikkeld, waarmee je de talenten kunt ontdekken van de vrijwilligers. Dat is handig om te weten om zo maatjes aan elkaar te kunnen koppelen. Zo heb ik een client, die soms behoorlijk uit zijn slof schoot en ook zorgmedewerkers met zijn stok sloeg, omdat hij niet begrepen werd, en van een borreltje hield kunnen koppelen. De ouderen geneeskundige vroeg mij om hulp. Deze meneer wilde een "buddy", via het talenten werkblad, kon ik de juiste vrijwilliger vinden! Warm aanbevolen dus bij de intake van vrijwilligers! Voor Centra van levensvragen is het werken met vrijwilligers een must. We denken veelal dat een secretaresse wel kunnen vragen om te notuleren, maar juist dat wil ze als vrijwilliger niet doen. Ze wil iets doen wat ze leuk vindt bijvoorbeeld appelflappen bakken of...... daar op kun je haar inzetten. En als je iets doet wat je leuk vindt, houdt je het langer vol!